Türkiye'nin En Sevilen Yatırım Aracı: Altın

Altın ülkemizde en çok sevilen yatırım aracı. Haydi, itiraf edelim, bayılıyoruz altına. Ama biliyor musunuz, altın artık eskisi gibi güvenli bir liman olmayabilir.

Güvenli liman olmayabilir

Eskiden altın alıp yastık altına koyardık ama artık bu iyi bir yol değil. Çünkü altınların birçoğu uzun dönem tutmak isteyenler değil, alıp satmak isteyenlerin elinde. 

Şöyle bir anlatmak gerekirse: Dünyada 150.000 tondan fazla altın var. Bunun yüzde 40’ını finansal rezerv aktifler olarak kullanıyoruz. (Yani devletlerin merkez bankalarında bir yerlerde kilitli duruyor.) Geriye kalan yüzde 60 ise genel kullanımda; yani mücevher, antika, elektronik kimyasallar ve diğer endüstriyel ürünlerde.

Altın talebi tüketicilerden çok yatırımcılardan geliyor. Altına talep artıyor; 2005’te altın yatırımcılarının talebi yüzde 16 iken, 2009’da yüzde 39 oldu. Yani artışta. Türkiye Merkez Bankası’ndaki yapısal değişimle, 2010’da 21 yıldır ilk kez merkez bankası altın almaya başladı.

Altın, 1980’den 2005’e hiçbir şey kazandırmamış. Yani 1980’de altını en yüksek fiyattan satın aldıysanız, enflasyon bazlı bakarsak hâlâ bir kazancınız yok!

Evde Saklamayın

Paranız var, altına yatırım yapmayı seviyorsunuz. Ama altını fiziki almak riskli, çalınma, sahte olma, saklama derdi var. Ben altınlarımı çaldırdım biliyor musunuz? Hem düğün hem çocuklarımın doğumundaki altınları evde kasada saklıyordum… Bir gün bir baktım uçmuşlar. Ondan sonra kalanlar için bankada kasa tuttum (senelik 150 civarı) ve artık yatırım için altını bankadan dijital olarak alıyorum. Yani yatırım için aldığım altına elim değmiyor. Bankalar ve finans kuruluşları, riski sevmeyen ve riskten korunmak isteyen yatırımcılara yönelik sürekli yeni finansal ürünler çıkarıyorlar. Miligram bazında da olsa anında alış ve satış yapabilirsiniz.

1. Birikimli altın hesabı: Türk lirası ya da döviz ile 1 gram altından başlayan miktarlarda birikimli altın yatırımı yapabilirsiniz.

2. Altın fonları: Ağırlıklı olarak altın ve altına dayalı finansal araçlardan oluşur. Fonun içerisinde sabit getirili menkul kıymetler ve ters repo işlemleri de bulunuyor. Fon yönetim ücretleri var.


Bankada altın hesabı…


1. İnternet, çağrı merkezi ve banka şubesinden altın hesabı açtırabilirsiniz.

2. Banka şubelerinde altın hesabı vadeli vadesiz olarak açılabiliyor.

3. Masrafı yok.

4. Altını gram bazında alış satış yapıyorsunuz.

5. Çalınma, sahte olma, gramajının az olması, eski tarih olma riski yok.

Biliyor muydunuz?

Altın hesabınız TMSF (Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu) kapsamında 150 bine kadar güvence altında. Bu durum, altın fonları için geçerli değil.

Yorumlar
Kalan Karakter 800